Carne

Jumări și untură de rață

Jumări și untură de rață

Gătitul cu grăsime de rață este o adevărată alchimie. Tot ce atinge transformă în aur culinar-de la cartofi la pui și până la popcorn. Este o grăsime incredibil de versatilă, având un punct de fumegare înalt și spre deosebire de uleiul de măsline sau de unt, aceasta poate fi reutilizată.

Din punct de vedere nutrițional, grăsimea de rață este apropiată de uleiul de măsline, având 75% grăsimi mononesaturate, 13% grăsimi saturate, 10% Omega-3 și Omega-6.

Pentru a prepara jumări și untură vom avea nevoie de o rață. Îndepărtăm toată pilea și grăsimea de pe aceasta și apoi o tăiem  în bucăți de 2-3cm.

Punem grăsimea și piele într-o oală cu fund dublu. Turnăm 3/4 de cană cu apă peste și fierbem totul pe foc mediu spre mic. Din când în când întoarcem bucățile de piele. La final apa trebuie să fie evaporată complet iar pielea să fie crocantă și fără grăsime. Acest proces durează în jur de 40-50 de minute.

Cu ajutorul unei spumiere scoatem jumările pe o farfurie și asezonăm cu sare cât sunt calde.

Untura, răcită complet, o strecurăm printr-o sită fină în care punem un strat de tifon. Acesta va reține toate impuritățile.

Untura de rață se păstrează la frigider, într-un recipient închis ermetic, timp de 6 luni sau 1 an în congelator.

Poftă bună!!!

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *