Ingrediente pentru aluat
- 130g făină
- 3 linguri zahăr tos
- 1/2 linguriță sare
- 45g fulgi de ovăz
- 110g unt rece
- 3 căni de struguri albi și roșii
Ingrediente pentru umplutura
- 6 gălbenușuri mari
- 500ml lapte
- 2 linguri făină
- 100g zahăr
- 2 linguri amidon de porumb
- 1/2 lingură esență de vanilie
Pași
1. Prima dată ne ocupăm de cremă. Batem gălbenușurile împreună cu zahărul, cu ajutorul unui tel, până când se deschid la culoare și se îngroașă. Adăugăm apoi făina și amidonul de porumb, omogenizăm compoziția.
2. Aducem laptele la punctul de fierbere după care îl turnăm, puțin câte puțin, peste amestecul de ouă. În tot acest timp amestecăm energic cu telul. După ce am adăugat tot laptele, turnăm toată compoziția înapoi în oală și o punem pe foc. Amestecăm continuu și fierbem compoziția până când capătă consistența unei budinci, în jur de 4-5 minute. La final adăugăm vanilia.
3. Trecem toată crema printr-o sită după care o acoperim cu folie de plastic(aceasta trebuie să vină în contact cu crema) pentru a evita formarea unei pelicule tari la suprafața acesteia. Lăsăm crema la răcit, fie la frigider, fie la temperatura camerei.
4. Pentru aluat preâncălzim cuptorul la 200 grade C. Combinăm făina cu sarea, zahărul și untul tăiat în cubulețe. Cu ajutorul degetelor înorporăm untul în făină după care adăugăm 2 linguri de apă rece și fulgii de ovăz. Aluatul astfel obținut îl vom pune într-o formă de copt cu diametrul de 20cm. Ideal ar fi să folosiți o formă cu fundul detașabil dar în cazul în care aveți, ca și mine, o forma normală, vă recomand să decupați un disc din hârtie de copt și să-l așezați pe fundul acesteia.
Înțepăm aluatul cu o furculiță, așezăm deasupra o bucată de hârtie de copt peste care vom pune boabe de fasole/orez/năut, ceva greu care să prevină creșterea aluatului în cuptor.
5. Introducem aluatul în cuptor pentru 15 minute după care îndepărtăm boabele de fasole și îl mai coacem în jur de 10 minute.
Așa arată crusta mea după 15 minute.
6. Lăsăm crusta la răcit după care o umplem cu cremă iar deasupra așezăm jumătăți de struguri. În cazul în care aveți struguri cu sâmburi trebuie să-i scoateți. Peste struguri presărăm puțin zahăr pudră.
Poftă bună!!!
0 Comments