Ingrediente
- 3kg vinete
- 2kg ardei capia
- 1kg ceapă
- 1,5kg roșii
- 3-4 foi de dafin
- sare și piper
- 250ml ulei
Pași
1. Coacem vinetele și ardeiul capia. Eu le-am copt pe grătar afară și vă recomand să faceți și voi la fel dacă aveți posibilitatea. Această metodă are 2 avantaje: nu mai faceți miros în casă și coaceți o cantitate mai mare de legume odată, fiind potrivită mai ales atunci când faceți o cantitate considerabilă de zacuscă.
2. După ce coacem legumele le lăsăm la răcit iar apoi le curăță de coajă și respectiv de semințe în cazul ardeiului. Punem vinetele la scurs pe un tocător înclinat și le lăsăm așa 2-3 ore(eu le-am lăsat peste noapte).
3. Curățăm ceapa, o tocăm cu cuțitul sau o mărunțim cu robotul de bucătărie.
În cazul în care folosiți robotul de bucătărie pentru mărunțirea legumelor veți obține o zacuscă mai fină iar dacă le tocați de mână zacusca va avea o consistență grosieră.
Înainte de a intoduce ceapa în robot trebuie să o tăiați în bucăți mari.
4. Mărunțim ardeiul capia cu robotul de bucătărie.
5. Facem sucul de roșii. Eu am folosit un storcător cu melc.
6. Tocăm vinetele cu un tocător de lemn. Nu folosiți metal deoarece acesta oxidează vinetele.
7. Punem tot uleiul la încins într-o oală cu fund dublu/ceaun. Călim ceapa iar în momentul în care aceasta a absorbit tot uleiul adăugăm puțină apă, astfel evităm arderea acesteia și în același timp folosim și mai puțin ulei. Înăbușim ceapa în jur de 20 de minute în cazul în care ați tocat-o cu robotul de bucătărie. La final ea trebuie să fie bine fiartă, sticloasă și să capete o tentă maronie.
8. Adăugăm apoi ardeiul capia, 2 lingurițe de sare, foile de dafin, 1 linguriță de piper măcinat.
9. În momentul în care zacusca începe să fiarbă adăugăm sucul de roșii și vinetele. Și acum începe nebunia adică trebuie să amestecați continuu că de nu sare peste tot. Eu am amestecat în jur de o oră. La final trebuie să scadă, să capete consistență mai tare, sau cum spun bunicile: zacusca este făcută în momentul în care uleiul iese la suprafață.
Tot acum adăugăm sare și piper după gust.
10. Zacusca fierbinte se pune în borcane curate și sterilizate. Pentru a steriliza borcanele le introducem 15 minute în cuptorul setat la 150 grade C. Când umplem borcanele trebuie să le ținem pe o suprafață metalică pentru a prelua șocul termic: un cuțit cu lamă groasă, o spumieră sau tavă de metal.
11. Pentru ca zacusca să țină până la iarnă trebuie să o fierbem într-o oală mare cu apă la bain Marie. Apa trebuie să fie până la nivelul capacelor iar pe fundul vasului în care fierbem trebuie să punem o bucată de cârpă/ziare.
Fierbem borcanele în jur de 30 de minute.
Așa arată zacusca mea la final. Sper să încercați și voi această rețetă.
Poftă bună!!!
0 Comments